PALVELUNI

Toimintaterapiassa pyritään mahdollistamaan asiakkaan toiminta hänelle tärkeissä arjen toiminnoissa. Asiakas on terapiassa aktiivinen osallistuja. Tällä hetkellä asiakaslistoillani on nuoria ja aikuisia kuntoutujia, joilla on jokin pitkäaikainen neurologinen sairaus, neuropsykiatrinen häiriö, selkäydinvamma, aivovamma tai krooninen kipuoireyhtymä. Minulla on myös psykofyysisen lähestymistavan koulutus, eli käytän työssäni tarpeen mukaan kehollisia menetelmiä. Psykofyysisessä terapiassa keskiössä on ihmisen kokonaisvaltainen kohtaaminen sekä keho-mieli- yhteyden huomioiminen.  

Toimintaterapia toteutetaan asiakkaan omassa ympäristössä, en käytä asiakastyössä toimitiloja. Toimintaterapian kustantaa usein kunta, vakuutusyhtiö tai Kela. Minulla on voimassa oleva sopimus Kelan kanssa. Kelan sopimukseen sisältyvät kunnat, joissa terapiaa voin toteuttaa ovat: Kaarina, Kustavi, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Raisio, Rusko, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki, Vehmaa, Aura, Loimaa, Oripää ja Pöytyä. Kielitaito: Suomi (äidinkieli), Englanti ja Ruotsi.

Toimin ammatinharjoittajana myös Terveystalo Pulssissa Turussa. Asiakkaani ohjautuvat minulle pääosin käsikirurgilta, ortopediltä tai työterveyshuollosta. Siellä työni keskittyy käden kuntoutukseen erilaisissa käden alueen sairauksissa/vammoissa sekä käsileikkausten jälkeen. Vastaanotollani kuntoutan myös asiakkaita, joilla on ylä- tai alaraajan pitkittynyttä kipua.

Tervetuloa toimintaterapiaan! 

Toimintamahdollisuuksien arviointi

Toimintaterapiassa ollaan kiinnostuneita siitä, miten asiakkaan arki sujuu. Toimintaterapiassa arvioidaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan  osallistumismahdollisuuksia arjessa. Arvioinnin kohteena ovat mm. asiakkaan itsestä huolehtiminen, kotielämän ja vapaa-ajan sujuminen, työssä käynti, toiminnan ja levon tasapaino sekä kognitiiviset ja sensomotoriset valmiudet ja taidot (esim. käsien käyttö, muisti, toiminnan ohjailu arjessa jne.). Yksilötekijöiden arvioinnin lisäksi elämäntilanteen selvittäminen ja ympäristötekijöiden arviointi ovat hyvin olennaisessa roolissa. Arviointia tehdään erilaisten standardoitujen testien ja menetelmien avulla sekä asiakkaan toimintaa havainnoimalla ja asiakasta/läheisiä haastattelemalla. Toimintaterapiassa arvioidaan myös asiakkaan mahdollisia apuväline- ja ortoositarpeita.

Toimintamahdollisuuksien edistäminen

Toimintaterapian tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan osallistuminen itselle merkitykselliseen arkeen. Toimintaterapian tarkempi sisältö määräytyykin pitkälti sen pohjalta, mitkä ovat asiakkaan haasteet arjessa selviytymisessä ja mitkä ovat asiakkaalle itselleen tärkeitä asioita. Toimintaterapian tavoitteet laaditaan aina yksilöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa. Toimintaterapiassa pyritään neuvonnan, ohjauksen ja erilaisten menetelmien avulla edistämään asiakkaan arjen hallintaa. Terapia voi sisältää myös yksittäisten taitojen harjoittelua tai toimintaa mahdollistavien valmiuksien tukemista / parantamista. Sairauden tai vamman myötä alentunutta toimintakykyä ei välttämättä voida palauttaa ennalleen. Toimintaterapian avulla pyrimme kuitenkin löytämään uudenlaisia tapoja toimia arjessa ja sitä kautta lisäämään osallistumista,  omatoimisuutta sekä parantamaan elämän laatua.

Konkreettisia esimerkkejä palvelun sisällöstä

Arkitoimien harjoittelu yhdessä asiakkaan kanssa ja niihin liittyvien kompensointikeinojen ohjaaminen (esim. pukeutuminen, kodinhoito, ruuanlaitto, kodin ulkopuolella asiointi, opiskelu) 

Sopivien harrastustoimintojen suunnittelu, etsiminen ja yhdessä kokeilu.

Kompensointikeinojen ohjaaminen toiminnanohjauksen haasteisiin (toiminnan aloittaminen, looginen eteneminen, loppuun saattaminen).

Toiminnan ja levon tasapainon edistämiseen liittyvä ohjaus ja hallintakeinojen ohjaus.

Sensomotoristen valmiuksien edistäminen. Esimerkiksi käsien nivelliikkuvuuksien ylläpito liikeharjoitteiden ja asentohoitojen avulla, tunnon karaisu ja uudelleenkoulutus, turvotuksen hoito, kivunhallintaitojen ohjaus, kinesioteippaus. 

Kehonhahmotusharjoittelu, esim. GMI-terapia: lateralisaatioharjoitukset, mielikuvaharjoittelu, peiliterapia.

Psykofyysiset menetelmät, kuten hengitys- rentoutus ja mielikuvaharjoittelu sekä kehonkuvatyöskentely.